1 min

Tags in dit artikel

, ,

De nieuwe versie 2.6 van het Linux-besturingssysteem wordt in december verwacht. Naar verluidt is de vernieuwde kern van de open source systeemsoftware stabieler dan oudere versies van Linux. De huidige testversie van Linux 2.6.0 is naar verluidt de laatste. De nieuwe kernel, de basis van het programma, zal voor het einde van het jaar worden geïntroduceerd. Slechts de ontdekking van grote fouten in de software zal een spoedige lancering nog kunnen verhinderen.

Een groot voordeel van de nieuwe kernel is de mogelijkheid om de software op krachtige servers met meerdere processors te kunnen gebruiken, een segment waarin vooral het professionele besturingssysteem UNIX momenteel erg populair is. Ook Microsoft richt zich meer en meer op de markt voor toepassingen die draaien op gebundelde processorkracht.

Versie 2.4 van de Linux-kernel verliest bij gebruik op systemen van acht of meer processors aan effectiviteit. Het nieuwe 2.6 zou zonder problemen op systemen met 32 chips kunnen draaien. Dit schrijft CNET News. De nieuwe programma-kern is het werk van een groot aantal programmeurs, dat vaak op vrijwillige basis een bijdrage levert. Dat kan, omdat de broncode van open source software openbaar is.