Stay tuned, abonneer!

Paul Ottelini, president en Chief Operating Officer van Intel, heeft tijdens de International Consumer Electronics Show in Las Vegas nieuwe chiptechnologie van Intel gedemonstreerd. Deze maakt de productie mogelijk van high-definition grootbeeld TV’s met een scherper beeld dan huidige toestellen voor minder dan 2000 dollar. De nieuwe Intel-technologie, met de codenaam Cayley, is gebaseerd op de LCOS-techniek (Liquid Crystal on Silicon). Met deze techniek worden kleine chips – microschermen – gemaakt, die beelden produceren voor grootbeeld TV’s met klassieke beeldbuis.

"Door geavanceerde chiptechnologieën toe te passen in consumentenelektronica laat Intel consumenten zelf bepalen hoe ze hun digitale media in huis gebruiken", zegt Glenda Dorchak, Vice-president en General Manager van de Consumer Electronics Division van Intel. "Door gebruik te maken van Intels chipexpertise kunnen high-definition grootbeeld TV’s op de markt worden gebracht tegen lagere prijzen."

Met de LCOS-technologie wordt een kleine laag vloeibare kristallen geklemd tussen een glasplaatje en een sterk reflecterend oppervlak. Dit spiegelachtige oppervlak, voorzien van pixels, rust bovenop een chip. De lagen vormen een microscherm dat gebruikt kan worden in beeldbuizen. De Cayley-LCOS-technologie maakt gebruik van Intels chipproductieprocessen om een hoogwaardig oppervlak te creëren dat licht reflecteert en een uiterst helder beeld voortbrengt.

Intel heeft een uniek productieproces ontwikkeld voor LCOS-microschermen, dat de Wet van Moore volgt. Deze wet van mede Intel-oprichter Gordon Moore bepaalt dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar verdubbelt, wat leidt tot meer mogelijkheden, betere prestaties en lagere kosten per transistor. Door het aantal transistors op het silicium van de LCOS-microschermen te vergroten, kunnen Intel-chipontwerpers bijkomende functionaliteit integreren waardoor het beeld scherper en helderder wordt.

De Cayley-LCOS-technologie van Intel is gebaseerd op een volledig digitaal ontwerp dat zorgt voor scherpere beelden dan andere architecturen die op analoge technologieën zijn gebaseerd.

Een andere eigenschap van de LCOS-technologie is de mogelijkheid om meerdere microschermen te creëren met hogere resolutieniveaus zonder dat de grootte van het microscherm wijzigt. De microschermen op basis van Intels LCOS-technologie zal fabrikanten in staat stellen om lichtprojectie-ontwerpen te hergebruiken in een brede reeks van producten met verschillende beeldformaten en resoluties en zo productiekosten te beperken.

Intel wil de microschermen op basis van Cayley-technologie in de tweede helft van 2004 gaan leveren. Een aantal toonaangevende fabrikanten, waaronder InFocus Corporation (USA), TCL en Skyworth (China) en Primax PDC (Taiwan), ontwikkelt momenteel producten gebaseerd op prototypes van Intels microschermen.