1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het ministerie van Economische Zaken is een campagne gestart die kinderen bewust moet maken van de noodzaak om veilig met internet om te gaan.

Minister Brinkhorst heeft leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs inmiddels uitgenodigd een poster, advertentie, opstel met tekening of een e-card te maken over het thema ‘veilig internetten’. De wedstrijd is de opmaat voor de eerste Europese Dag voor Internetveiligheid op 6 februari van dit jaar.

Die dag zijn in zestien Europese landen ’tal van activiteiten’ die met name kinderen bewuster moeten maken van de noodzaak om veilig met dit communicatiemiddel om te gaan. Met deze Europese Dag sluit de Nederlandse campagne ‘Surf op Safe’ aan bij het EU-project ‘SafeBorders’.

In 2001 begon de Nederlandse overheid met de campagne Surf op Safe. De voorlichting richt zich vooral op maatregelen die internetgebruikers eenvoudig zelf kunnen nemen. Met name bij ouders en docenten bestaat veel behoefte aan informatie hierover, aldus het ministerie.

Naar schatting bezoekt ruim een miljoen Nederlandse kinderen het internet. "Door de open structuur van het internet krijgen kinderen al op vroege leeftijd te maken met de minder leuke kanten van het wereldwijde web", zo stelt het ministerie. Genoemd worden zaken als spam, virussen, dubieuze chats en scheldmail.

Scholen kunnen nog tot 23 januari 2004 inzendingen opsturen.