2min

Tags in dit artikel

,

Adnan Osmani, de Ierse tiener die vorig jaar bekendheid verwierf met zijn ‘wonderbrowser’, zegt dat zijn vinding bijna klaar is voor het grote publiek. De 17-jarige Osmani won in januari 2003 de Esat BT Young Scientist of the Year wedstrijd met zijn snelle webbrowser Xwebs. Met het programma zou tot vijf keer sneller op internet gesurft kunnen worden.

De browser heeft direct toegang tot 120 zoekmachines. Daarnaast zijn vijf mediaspelers geïntegreerd. Maar in een jaar tijd heeft Osmani nog het een en ander aan zijn vinding versleuteld. Zo zijn er dertig audio- en video- en dvd-functies toegevoegd, is er een sprekende gids met de naam Phoebe en ook zou de surfsnelheid nog hoger kunnen, meent Osmani.

De snelheid van de browser is te danken aan zogeheten hyperspeed-technologie. Osmani gebruikt nu een verbeterde versie van die technologie. Hij heeft de technologie een eigen naam gegeven, Icarus, genoemd naar de jongen die volgens de Griekse mythologie met wassen vleugels naar de zon vloog. Dichtbij de zon smolten de vleugels en belandde hij in de zee. Dit laatste is Osmani niet van plan, schrijft het Ierse ElectricNews.net.

De browser is bijna klaar voor een commerciële introductie. Binnen zeven maanden zijn de patentaanvragen toegekend en is de software klaar voor het grote publiek, aldus Osmani. De vinding van Xwebs heeft Osmani intussen geen windeieren gelegd. Vanuit de technologiesector is veel interesse voor de jongen die een programma heeft ontwikkeld dat volgens kenners van ‘universitair niveau’ is. Microsoft heeft hem al een baan aangeboden zodat hij na zijn opleiding direct aan de slag kan.

De ‘wonderbrowser’ leidde vorig jaar tot veel argwaan omdat de tiener de browser in achttien maanden heeft ontwikkeld. Dat is wel erg snel voor een tiener, menen veel it’ers. Het geheim achter de browser is de manier waarop pagina’s worden geladen. De browser verwerkt informatieaanvragen (het laden van webpagina’s) via verschillende kanalen tegelijk, terwijl veel browsers daar slechts één kanaal voor gebruiken. Het laden van pagina’s wordt verdeeld in een aantal kleine taken waardoor de pagina als geheel sneller op het beeldscherm verschijnt.