2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Door de concurrentie-veldslag op de adsl-markt hebben veel abonees mogen genieten van een ruime snelheidsverhoging zonder verdere prijsaanpassingen. Dit feest lijkt over, XS4ALL verhoogt nu de prijzen voor nieuwkomers om de kosten te dekken. Maandag introduceerde XS4ALL al een nieuw instapabonnement, genaamd XS4ALL Start. Uit de gegevens op de bijbehorende abonnementenpagina is te ontnemen dat dit niet het enige is dat wordt gewijzigd; ook de prijzen voor ADSL Lite en Basic zullen met enkele procenten worden verhoogd.

De nieuwe prijs van ADSL Lite stijgt met 8 procent tot 39,95 euro, drie euro per maand meer dan nu het geval is. De verhoging bij ADSL Basic valt nog hoger uit. De prijs van dit abonnement stijgt met ruim 17 procent tot 59,95 euro (was 51,15 euro).

Voor de huidige abonnees wijzigt er echter niets. "Alle abonnees worden eind deze week per brief geïnformeerd over de wijzingen en welke gevolgen dit heeft voor hun abonnement", aldus Edith Mastenbroek van XS4ALL. "KPN heeft de snelheden zo fors verhoogd, dat wij hier als isp extra kosten voor moeten maken. Onze bestaande klanten krijgen deze nieuwe snelheden ongevraagd. Die extra kosten willen we dus niet op de huidige abonees afwentelen. Nieuwe abonnees hebben daarentegen een keuze en moeten dus meer betalen."

Op diverse fora en nieuwsgroepen beklagen abonnees van XS4ALL zich al over de prijsverhoging en de onduidelijkheid voor de oude klanten. Ook zijn de 25 euro ‘extra kosten’ die KPN in rekening brengt bij het overstappen op een goedkoper abonnement voor velen een doorn in het oog, bij een verhoging van (in het geval van ADSL Basic) van 1024 Kbps downstream naar twee megabit zou er sprake moeten zijn van een compleet ander product.

In hun ogen zou de provider de mogelijkheid moeten geven om zonder extra kosten over te stappen naar ADSL Lite, dat in feite hetzelfde is als het vroegere ADSL Basic.
XS4ALL geeft toe dat het beter zou zijn geweest om bestaande abonees eerder en beter te informeren over de plannen. Mastenbroek benadrukt dat XS4ALL geen invloed heeft op de ‘boete’ die KPN in rekening brengt voor het downgraden. "Huidige abonnees gaan als gevolg van deze snelheidsverhoging niet meer betalen. Als zij willen downgraden geldt bovendien het oude tarief", aldus Mastenbroek. "We hebben de nieuwe tarieven nu al op de site gezet om ook nieuwe abonnees de kans te geven tegen de oude prijs klant te worden.."