2min

Tags in dit artikel

,

Met de MyDoom-worm nog in het achterhoofd is de Amerikaanse regering zich aan het beveiligen en verdedigen tegen dergelijke internet schade en criminaliteit. Het Amerikaanse Departement of Homeland Security, dat over dit beleidsterrein gaat, heeft daarom het zogenaamde Cyberalert-systeem in het leven geroepen. Over het systeem is niet al te veel bekend gemaakt, maar in ieder geval is het duidelijk dat het een soortgelijk systeem is, als het militaire Defcon (Defense Condition). Dus bij bepaalde internet dreigingen worden dan ook bepaalde kleurcodes ingezet. Is er een grote dreiging van een virus? Die en die kleurcode.

De Bush administratie meent dat de MyDoom-worm laat zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn, en dat er een degelijk waarschuwingssysteem nodig is om de computergebruikers tijdig te informeren als er een gevaar dreigt. Het handige volgens de Amerikaanse overheid is, dat iedere computergebruiker zo goed wordt geïnformeerd hoe de veiligheidsstatus online is, en wanneer er een groot virus en of worm op punt van uitbreken staat. Zo zou er een hoop schade voorkomen kunnen worden. Het Cyberalert-systeem is een van de kleine schakels van de ‘National Strategy to Secure Cyberspace’. Dit plan moet er voor gaan zorgen dat internet veiliger wordt.

In Nederland is er al een dergelijke organisatie die zich met dit soort zaken bezighoudt. Natuurlijk is dit op veel kleinere schaal. Deze dienst is dan ook meer gericht op Nederlandse bedrijven, omdat die volgens onze overheid zo min mogelijk last mogen ondervinden van internet schade.

De Amerikaanse overheid wil dit plan zo snel mogelijk realiseren en werkt met zoveel mogelijk organisaties samen om het ook te realiseren.