2min

Tags in dit artikel

,

Alcatel en Fastweb gaan een breedbandnetwerk, inclusief netwerkontwerp en installatie plus beheer en onderhoud van de infrastructuur leveren en ontwikkelen, voor de Italiaanse krijgsmachtonderdelen. Het zou gaan om een geïntegreerd telecommunicatienetwerk voor alle onderdelen van de krijgsmacht. De twee bedrijven zijn in aanmerking gekomen voor deze grote opdracht via een ontwerpwedstrijd van de Europese Unie. Italië heeft voor maarliefst 25 miljoen euro een contract afgesloten met de twee bedrijven.

Het netwerk zal gebaseerd zijn op de optische technologie van Alcatel en Fastweb zal de telecommunicatiediensten op zijn rekening nemen. De Italiaanse strijdkrachten krijgen hierdoor een eigen netwerk dat totaal beveiligd is en voldoet aan de hoogste eisen op dit gebied. Dit is natuurlijk belangrijk, omdat er veel militair strategische doeleinden zijn. Het netwerk zal ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van de Italiaanse krijgsmacht makkelijker met elkaar kunnen communiceren, doormiddel van spraak-,data- en videoverbindingen. Deze technologie is natuurlijk nieuw voor een Europese strijdkracht. In andere Europese landen zijn kleine netwerken aangelegd, maar dat beperkt zich tot verbindingen onder een bepaald krijgsmachtonderdeel. Nederland en Duitsland hebben ook geavanceerde communicatiesystemen, maar die systemen zijn zeker nog niet te vergelijken met dit netwerk.

Er zal als eerste een glasvezelnetwerk worden aangelegd van ongeveer 1500 kilometer. Deze verbindingen komen te liggen langs de militaire hoofdkwartieren. Zodra deze verbindingen gereed zijn, worden er op andere vlakken linken gelegd en is het grootste deel klaar. De verbindingen tussen de hoofdkwartieren zullen aan het eind van dit jaar gereed zijn.