1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Commissie heeft een nieuw project gestart, genaamd: OPERA (Open PLC European Research Alliance). Dit project moet zorgen voor meer publiciteit van internet via het stopcontact. Er is voor dit project een budget van twintig miljoen euro, waarvan negen miljoen wordt bij gedragen door de EU. Dit kan uitgegeven worden over vier jaar. Het doel is om een nieuwe ‘breedbanddrager’ namelijk het stopcontact te bevorderen.

Het idee van stopcontact internet is bepaald niet nieuw. In meerdere EU landen zijn er al proeven geweest met dit soort breedbandinternet. Ook in ons land zijn er proeven geweest. Deze werden echter afgebroken, omdat er nog te veel beperkingen zaten aan de nieuwe technologie.

Mensen die veel verwachten van breedbandinternet via het stopcontact, kunnen nu al apparatuur aanschaffen waarmee ze zelf een beetje kunnen klooien. Op grote schaal is er eigenlijk nog niet veel gebeurd. Naast die proeven die onder andere in de EU zijn uitgevoerd is er eigenlijk geen grootschalig gebeuren.

Maar met dit nieuwe project lijkt de EU de nieuwe vorm van breedbandinternet daadwerkelijk te zien als de toekomst. Er doen 36 Europese bedrijven en instellingen aan mee. Nuon of andere Nederlandse instellingen doen dit keer niet mee.