1 min

Tags in dit artikel

,

Software fabrikant Sun wil haar Operating System Solaris 10 flink gaan veranderen. Er zal een update uitgegeven worden zodat het OS nieuwe technologie kan gaan bevatten. Eén van de meest veelbelovende technieken heet N1 Grid Containers. Dit houdt in dat een server ingedeeld kan worden in verschillende, terwijl ze toch gebruik maken van dezelfde Solaris. Het OS hoeft dus niet op elke omgeving geinstalleerd te worden.

"Elk van de ‘containers’ gedraagt zich als een individuele machine", aldus Graham Lovell van Sun. "Je kan je server in twintig, dertig of veertig machines verdelen en op allemaal een server draaien."

Bestaande klanten van de Sun highend en midrange producten kunnen deze technologie al gebruiken, maar dan moet nog op elke partitie apart Solaris worden geïnstalleerd. Dat zal met deze technologie niet meer nodig zijn.

Verder voegt Sun ook nog de zogenaamde Solaris Privileges toe. Dit stelt beheerders in staat om per applicatie te bepalen tot welk geheugenblok of welke hardware toegang word verleend. Dit komt de stabiliteit van het systeem ten goede.

De upgrade is verwacht in het derde kwartaal van 2004. Sun wou echter nog niets zeggen over de eventuele prijsverhoging. Wel is bekend dat de nieuwe technologieën al te downloaden zijn via Sun’s betaalde Software Express.