2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gamers doen er verstandig aan geen kabelinternet of goedkoop adsl-abonnement te nemen. Dit vanwege de hoge pingtijden. De responstijd van de verschillende providers verschilt namelijk nogal per pakket. Dit blijkt uit onderzoek van WebWereld in samenwerking met iPing Research.

"Vooral de snelle pakketten scoren goed wat betreft pingtijden", constateert Kyrill Poelmans, analist bij iPing. "Uit het onderzoek blijkt dat de pingtijden aanzienlijk lager worden naarmate mensen een sneller abonnement hebben."

"De pingtijd hangt nauw samen met de uploadsnelheid. Bij kabelnetwerken is dit nog een probleem, omdat kabelaars als @Home en Chello qua uploadsnelheid achterblijven."

"Kabelinternetters klagen hier inderdaad al langer over", bevestigt Laurens Verhagen, Chef Redactie van WebWereld. "Je ziet wel dat kabelaanbieders in beweging komen sinds de snelheidsverhogingen van KPN. Zo hebben aanbieders als Chello en @Home al hogere uploadsnelheden beloofd."

Het verschil tussen de laagste en hoogste pingtijd is overigens aanzienlijk. "De laagst gemeten responstijd is 0,021 milliseconden. De hoogste is met 0,268 milliseconden meer dan tien keer langzamer", aldus Verhagen.

Juist deze pingtijden zijn belangrijk voor het spelen van online spelletjes. Hoe lager de responstijd is, hoe sneller de gamer kan reageren op de bewegingen van zijn virtuele tegenstanders.

In totaal heeft WebWereld 85 pakketten van twintig aanbieders in kaart gebracht. Naast de pingtijden is hierbij ook gelet op de effectieve downloadsnelheid en de kwaliteiten van de helpdesks.

Het complete onderzoek is in pdf-vorm op www.webwereld.nl te downloaden en kost 1,15 euro. Er kan op meerdere manieren worden betaald.