1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuwe computer met monitor erbij, kost ongeveer 1762 kilogram aan ruw materiaal. Het milieu lijdt daar zwaar onder, aldus de VN.

Volgens een studie van de VN kost een gemiddelde pc met een 17 inch CRT-monitor ongeveer 240 kilo aan fossiele brandstoffen, 22 kilo chemicaliën en 1500 kilo water. Als je dat omrekent, kom je neer op een gemiddelde auto, aldus de onderzoekers.

Dit trekt dus zwaar aan het milieu. Om negatieve effecten hiervan te beperken, moet de consument niet om de 3 jaar een nieuwe pc kopen.

Onderzoekers van de United Nations University in Tokio denken dat het upgraden van een computer beter is. Bijvoorbeeld het plaatsen van extra geheugen is in veel gevallen voldoende.

De opstellers van het rapport zien al goede tekenen. Zo worden zakelijke machines ook hergebruikt. Dell heeft al miljoenen oude pc’s een nieuw plekje gegeven en doet dit al sinds 1992.

Ook bij de consumenten wordt het steeds normaler om de machines een nieuw leven te geven. Door de komst van online marktplaatsen is het erg eenvoudig om aan gebruikte computeronderdelen te komen.