1 min

Tags in dit artikel

, ,

De controle van e-mailverkeer en het internetgebruik door bedrijven kan een negatieve invloed hebben op de productiviteit en de gezondheid van werknemers.

Dit blijkt uit een onderzoek van de TUC, een Britse belangenvereniging voor werknemers. "Rondsnuffelen neemt niet alleen vrijheden weg, het is gewoon pure onzin", zegt onderzoeker Rory O’Neil. "De productiviteit neemt af en het zorgt voor meer ongelukken, gezondheidsklachten en ziekteverzuim."

Het personeel van veel bedrijven wordt in de gaten gehouden. De bedrijven controleren dan e-mailcorrespondentie en het internetgebruik. Ook worden telefoongesprekken afgeluisterd en de toiletbezoeken bijgehouden. Om dit te controleren zouden zelfs verborgen camera’s en smartcards ingezet zijn.

Ook worden er steeds meer alcohol-, drugs- en gezondheidscontroles gehouden. TUC vermoedt zelfs dat ondernemers hun personeel op genen willen gaan testen. Zo moet onbekwaam personeel eruit gefilterd worden, aldus de onderzoekers.

"Als werkgevers willen weten wat hun personeel doet, moeten ze dat vragen", meent O’Neil. "Uit onderzoek blijkt dat gecontroleerde werknemers meer last hebben van gebrek aan werklust, depressies, extreme bezorgdheid, uitputting, spanningsblessures en nekproblemen dan werknemers die niet gecontroleerd worden."