2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel introduceert vandaag twee nieuwe Intel® Itanium® 2 processors. Deze processors maken dual-processorservers mogelijk voor een prijs die ongeveer 28 procent lager ligt dan vorige Itanium 2 systemen met prestaties die tot 25 procent hoger liggen. De nieuwe processors verbreden de Itanium-processorfamilie, door lager geprijsde serveroplossingen voor front-end applicaties te ondersteunen en bestaande Itanium 2 gebaseerde systemen in grootschalige implementaties aan te vullen. Meer dan 50 producenten wereldwijd leveren een breed scala aan dual-processorsystemen op basis van de Itanium 2. De prijs van instapsystemen begint bij $2100, terwijl volledig geconfigureerde systemen met de nieuwe processors beschikbaar komen voor ongeveer $8000.

Nu op Itanium 2 gebaseerde servers meer en meer worden opgenomen in enterprise-infrastructuren is Intel in staat om de totale systeemkosten verder omlaag te brengen en tegelijkertijd de prestaties te verhogen. Hierdoor zullen de eindgebruikers kunnen profiteren van de flexibiliteit en keuzemogelijkheden die Intel-oplossingen met zich meebrengen. De prijs/prestatieverbeteringen van deze nieuwe processors zijn een volgende stap naar Intels doelstelling om in 2007 Itanium 2 gebaseerde systemen te leveren met het dubbele prestatievermogen van systemen met Intel® Xeon(tm) processors, maar tegen dezelfde prijs.

Intel heeft twee serverarchitecturen die ongeveer 85 procent van de servermarkt uitmaken. Het vlaggenschip is de Itanium 2 processorfamilie, ontwikkeld voor bedrijfskritische enterprise servers en clusters. De Intel Xeon processorfamilie ondersteunt IT-infrastucturen voor algemene toepassingen. De komende jaren zullen producenten zowel op Itanium 2 als op Intel Xeon processor gebaseerde systemen ontwerpen met dezelfde laaggeprijsde systeemcomponenten.

De nieuwe processors zijn de Itanium 2 processor op 1,40GHz met 3MB level three (L3) cache en de Itanium 2 processor op 1,6GHz met 3MB L3-cache. Beide zijn gericht op systemen in clusters voor technische berekeningen en op front-end enterprise basissystemen. Verder biedt Intel een voor rackmontage geoptimaliseerd dual-processor Intel serverplatform op basis van deze nieuwe processors.

De Itanium 2 processor op 1,40GHz met 3MB cache zorgt voor een prestatieverbetering van 25 procent ten opzichte van de Itanium 2 processor op 1,40GHz met 1,5MB cache. Verder biedt de processor een prijs/prestatieverhouding die tweemaal gunstiger is ten opzichte van vergelijkbare RISC-gebaseerde systemen. De toegenomen prestaties zorgen voor meer snelheid en doelmatigheid bij technische toepassingen, zoals computer aided engineering (CAE). Hierdoor kunnen producten sneller worden ontworpen en simulaties met hogere nauwkeurigheid worden uitgevoerd.

De Intel Itanium 2 processor op 1,60GHz met 3MB cache levert uitstekende drijvende komma prestaties per ‘compute node’, wat resulteert in topprestaties voor dual processors, gebaseerd op Linpack-metingen (drijvende komma berekeningen per seconde). Nieuwe dual processor systemen worden geleverd door diverse systeemproducenten, waaronder Bull, Dell, Fujitsu Siemens, HCL, IBM, Kraftway, Lenovo, Maxdata, Samsung en Transtec AG.

De Intel Itanium 2 processor op 1,40GHz met 3MB cache is per direct wereldwijd beschikbaar voor $1172 in hoeveelheden van 1000 stuks. De Intel Itanium 2 processor op 1,60GHz met 3MB cache zal in mei 2004 wereldwijd beschikbaar komen voor $2408 in hoeveelheden van 1000 stuks.