1 min

Tags in dit artikel

Uit een onderzoek van Earthlink is gebleken dat er tientallen spyware-programma’s staan op een gemiddelde pc. Een deel daarvan is onschuldig, maar sommige spyware is in staat om Windows onklaar te maken of om gegevens te stelen.

Spyware Audit, een speciaal scanprogramma van Earthlink, is in de afgelopen drie maanden meer dan een miljoen keer uitgevoerd door de klanten. Daaruit is gebleken dat er gemiddeld 28 spyware-programma’s op de pc staan.

Earthlink is hiervan geschrokken en verklaart dat het erg makkelijk is om ongemerkt software te installeren op een computer.

Onder spyware verstaan we software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en vaak tegelijkertijd met freeware- of shareware-pakketten. De meest voorkomende spyware is adware. Die laat advertenties op de desktop verschijnen. Statistieken over deze advertenties worden teruggestuurd naar het marketingbureau.

Verder bleek ook nog eens dat op veel systemen Trojaanse Paarden te vinden waren. Dat is software waarmee een hacker controle kan krijgen over de computer van het slachtoffer.