2min

Tags in dit artikel

, , ,

De matige overclockbaarheid van Intel’s nieuwe i915- en i925X-chipsets werd oorspronkelijk verklaard aan de hand van een zogenaamde ‘overclocking protection’ die door Intel zelf geïmplementeerd is. Hoe dan ook zijn journalisten erachter gekomen dat het mogelijk is om met een moederbord van Albatron de voltage van de (G)MCH-chip te verhogen. Met de nieuwe chipsets waren indrukwekkende overclockresultaten te behalen door het verhogen van de North Bridge voltage.

De i925X Express-chipset biedt een licht verhoogde performance ten opzichte van de i915P Express dankzij optimalisaties van de geheugencontroller. Daarbij komt dat de i925X Express niet overweg kan met gewone DDR-geheugenmodules, maar enkel met DDR2-geheugen. De minder dure i915P-chipset biedt naast DDR2-ondersteuning ook compatibiliteit voor de DDR SDRAM-standaard. Reviewers en andere enthousiastelingen merkten op dat de nieuwe chipsets zeer weinig overclockpotentieel met zich meebrachten, door de zogenaamde ‘overclock protection’. Deze zou de overclockbaarheid van de processoren drastisch verlagen, wat het overclocken veel minder aantrekkelijk maakt, volgens Intel. De website PC Ekspert komt met de melding dat zulk een functie helemaal niet aanwezig is, maar dat de matige overclockbaarheid enkel te wijten is aan de (G)MCH-chips. Het is vrij logisch dat de overclockbaarheid verhoogt, als ook de voltage van de North Bridge verhoogd wordt.

Op dit moment levert Albatron moederborden die de gebruiker in staat stellen de voltage van de North Bridge te verhogen met 0,1, 0,2 of 0,3V. De hoogst haalbare systeembus stijgt van 230MHz naar 260MHz door het verhogen van deze voltage met 0,3V. Een andere factor die het overclockplezier kan bederven is het feit dat er nog maar weinig moederborden verkrijgbaar zijn, waarbij het mogelijk is de snelheid van PCI Express x16-sloten te locken op 100MHz. De videokaarten kunnen niet zo goed overweg met snelheden hoger dan 100MHz. Albatron wist al te melden dat de toekomstige BIOS-versies van deze moederborden wel zullen beschikken over een PCI Express x16-lock, in combinatie met de mogelijkheid tot het verhogen van de North Bridge voltage.