2min

Tags in dit artikel

Of we het nu nodig hebben of niet, ATi en Nvidia zullen producten leveren waarvan ze denken dat de markt deze nodig heeft. En beide bedrijven denken dat dit videokaarten zijn met 512MB aan geheugen. Dit gebeuren wordt mooi omschreven in het woord ‘marketing’ en is enkel bedoeld om consumenten steeds meer te doen kopen. Wellicht kunnen we vanaf het einde van de herfst genieten van 512MB videogeheugen in onze computers. ATi heeft immers al eerder meegedeeld dat het tegen het einde van dit jaar videokaarten beschikbaar zal hebben met 512MB geheugen aan boord.

Meer videogeheugen impliceert grotere textures, maar spelontwikkelaars kunnen de druk om hun software aan te passen aan de minder geavanceerde videokaarten met minder geheugen niet negeren. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die de prestaties van een grafische chip denken te kunnen meten aan de hand van de hoeveelheid geheugen. Het blijkt steeds dat het grootste deel van de mensen eerder een trage kaart wenst met 256MB geheugen dan een moderne, snelle videokaart met 128MB videogeheugen.

De ATi R480 en Nvidia NV48 zullen naar alle waarschijnlijkheid al debuteren in de 512MB grote grafische wereld, maar dit hangt af van de verkrijgbaarheid op het tijdstip van de introductie. Als beide fabrikanten al moeite hebben om de X800XT Platinum en de GeForce 6800 Ultra te leveren, kan men zich wel voorstellen dat het nog een zware opgave zal blijken om de R480 en NV48 op de markt te brengen.