2min

Tags in dit artikel

, , ,

Toen de Duitse stad München vorig jaar aankondigde over te stappen op het GNU/Linux besturingssysteem was dat voorpaginanieuws over de hele wereld. Dat project wordt nu echter bedreigd door een voorgestelde EU-richtlijn over softwarepatenten. De richtlijn wordt gesteund door de regeringen van Duitsland, Engeland, Frankrijk en andere landen in de Europese Ministerraad.

Softwarepatenten worden beschouwd als het grootste gevaar voor het gebruik en de ontwikkeling van GNU/Linux en andere vrije software. Een vluchtige zoekopdracht onthulde dat de GNU/Linux "base client", waarvan München van plan is het op de desktop computers van ongeveer 14.000 werknemers te installeren, inbreuk maakt op meer dan 50 Europese softwarepatenten.

Vandaag diende Jens Muehlhaus, een gemeenteraadslid voor de Groenen, twee moties in. Daarin roept hij de burgemeester van München, de Sociaal-Democraat Christian Ude, op om hierover contact op te nemen met de Duitse federale regering hierover en om te analyseren wat de richtlijn voor effect heeft op Münchens linuxproject.

De politicus, een voorstander van vrije software, waarschuwt dat potentiële inbreuken tegen softwarepatenten hele departementen van het gemeentebestuur lam kunnen leggen. Muehlhaus drukt zijn bezorgdheid uit over de toekomstige mogelijkheid van vrije software om aan de benodigdheden van het gemeentebestuur te voldoen als softwarepatenten de ontwikkeling hiervan enorm gaat hinderen. Dezelfde bezorgdheden zijn geuit door de Europese MKB-organisatie CEA-PME en de studiedienst van de Deutsche Bank.

Een week eerder zei het Hoofd IT van München, Wilhelm Hoegner, dat het noodzakelijk is om de consequenties van de softwarepatenten richtlijn voor Open Source software te bekijken. Een foute beslissing zal een "catastrofe voor München’s Linux migratie project en voor Open Source in het algemeen" betekenen.