2min

Tags in dit artikel

, ,

Silicium is als grondstof voor computerchips misschien wel dé belangrijkste grondstof voor computers. Een aantal Japanse onderzoekers wil deze grondstof gaan vervangen door carborundum.

Het grote voordeel van carborundum tegenover silicium is de hittebestendigheid van carborundum. Waar siliciumchips vaak last hebben van overhitting door de warmte geproduceerd door de chip zelf zal het carborundum gewoon door blijven werken. Dit voordeel is al sinds de jaren vijftig bekend, en sindsdien is er ook altijd nagedacht over carborundum ter vervanging van silicium. Uit het gegeven dat het nog steeds niet gebeurd is blijkt dat het niet zo eenvoudig is om het silicium zomaar door carborundum te vervangen.

Tegenwoordig worden computerchips gemaakt uit silicium wafels (dunne laagjes silicium). Bij het proces om deze wafels te maken kunnen tijdens het stollen echter kleine openingen in de stof komen die de stof verzwakken of beschadigen. Wetenschappers slaagden er niet in om de vorming van deze openingen te voorkomen. Er is nu echter een oplossing voor dit probleem gevonden door Kazumasa Takatori van Toyota Central R&D Labs.

De Japanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om het kristallisatie proces (het proces voor de vorming van wafels) in verschillende stadia te verdelen. Door het kristal in elk stadium voorzichtig te draaien koelt het materiaal gelijkmatig af en ontstaan er (bijna) geen openingen. Op deze manier wordt het kristal laag voor laag opgebouwd.

Als het carborundum doorbreekt kan dit grote gevolgen hebben. Door de hittebestendigheid kunnen er namelijk chips worden geplaatst op plaatsen die voorheen te heet waren voor chips. Denk bijvoorbeeld aan allerlei apparatuur bij de motor van een auto. Met carborundumchips kan je een auto dus veel beter beheersen. Carborundum blijft, zelfs zonder koeling, goed tot temperaturen rond de 650 graden Celsius.