1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel Corporation heeft de technische details van de eerste draadloze breedbandchip voor WiMAX-producten bekendgemaakt. Dit legt de basis voor high-speed draadloze internettoegang over langere afstanden voor woningen en bedrijven. Daarmee wordt de beschikbaarheid van WiMAX-producten aanzienlijk versneld.

De nieuwe draadloze component heeft codenaam ‘Rosedale’ en is het eerste ‘system on a chip’-ontwerp voor kosteneffectieve Customer Premise-systemen (CPE), dat IEEE 802.16-2004 ondersteunt (voorheen bekend als IEEE 802.16REVd). Deze CPE’s worden in woningen of bedrijven geïnstalleerd voor het versturen en ontvangen van draadloze breedbandinternet-signalen. IEEE 802.16-2004, ook wel WiMAX genoemd, is een opkomende standaard die breedbandconnectiviteit levert over grote afstanden en met DSL-snelheden.

Intel is begonnen met het verzenden van Rosedale-samples naar belangrijke klanten. "High-speed DSL en kabelbreedband zijn slechts beschikbaar voor een fractie van de wereldwijde computergebruikers", zegt Scott Richardson, General Manager van de Broadband Wireless Group van Intel. "Met WiMAX kunnen kosteneffectieve high-speed draadloze verbindingen opgezet worden voor particulieren en bedrijven in landelijke en stedelijke gebieden. Intel concentreert zich op de ontwikkeling van WiMAX om de nieuwe- generatie computergebruikers eenvoudig draadloze toegang tot high-speed internet te bieden."