2min

Tags in dit artikel

,

Omdat er steeds meer opslagruimte nodig is door bijvoorbeeld; megapixel camera’s in de mobile telefoons, e.d. Is er steeds meer behoefte naar grote opslagruimte op de toestellen. Daarom werkt Samsung aan een hardeschijf van 2 centimeter doorsnede, voor het gebruik in mobile telefoons.

Het meest word nu nog gewerkt met flashgeheugen in de toestellen. Dit heeft maar een beperkte opslagcapaciteit en zijn aardig aan de prijzige kant. Samsung probeerd daarom een harde schijf te produceren die in de mobiele telefoon past.

Het bedrijf heeft een ontwerp gepresenteerd voor een mobiele telefoon, die is uitgerust met een hardeschijf van ongeveer 2 centimeter doorsnede. Het is nog steeds bij de eerste ontwerpfase, om welke capaciteit de hardeschijf gaat halen is nog niet duidelijk. Het eerste prototype heeft een capaciteit van 1,5 gigabyte.

Natuurlijk moet de schijf voor een speciale topassingen als deze, aan een aantal eisen voldoen: hij moet snel zijn, zuinig met stroom en in staat zijn een ruwe behandeling te doorstaan. Daarnaast moet natuulijk de prijs zo minmogenlijk beïnvloed worden. Analisten denkendat er ongeveer 4 gigabyta aan data opgeslagen moet kunnen worden op een telefoon, om aan de nieuwste technische eisen te voldoen.

Daaraan is momenteel niet makkenlijk te voldoen, wat hardeschijven betreft. Flashgeheugen is daarnaast sterk in prijs gedaald. Flashgeheugen heeft als grote voordeel dat er geen bewegende delen aan te pas komen, en dus een stuk ongevoeliger is voor schokken.
Op het moment is harde schijf die in de iPod mini zit, een van de kleinste. De harde schijf is door Hitachi geproduceerd, is 4,5 centimeter groot en heeft een capaciteit van 4 gigabyte.

De mobiele markt grooit enorm. De laatste berekeningen wijzen op een groei van maar liefst 794 miljoen nieuwe verkochte toestellen in 2008.
IDC (marktonderzoeker) verwacht dat in dat jaar 5,2 miljoen mobiele telefoons over een harde schijf zullen beschikken. Opzich is dat nog een bescheiden cijfer, waarschijnlijk omdat de schijfjes te duur zullen zijn. IDC vindt dat de prijs rond de 30 dollar moet liggen, maar het is voor de fabrikanten "een moeilijk prijsniveau om te bereiken", zo zegt een analist.