2min

Tags in dit artikel

, ,

Het elektronisch zorgdossier aan het bed van de resident is geen toekomstmuziek meer. Van 13 tot 15 oktober demonstreert Belgacom (samen met CMS) het VideoCare – project op Healthcare, de Internationale Vakbeurs Ziekenhuizen en Zorgsector te Brussel (Heizel, hal 7, stand 7.3.5).

Nieuwe videotelefoon van Belgacom

Naast het proefproject Videozorg Schilde , waarbij senioren visueel contact kunnen krijgen met een call center, heeft Belgacom een nieuw project opgestart met CMS, waarbij de VideoCare-terminal zowel op de kamer van de resident als bij de familie thuis kan gebruikt worden:
* De resident kan videotelefoneren, foto s bekijken, zich informeren over menu of activiteiten, e-mail en sms-jes ontvangen en versturen &
* Het verzorgingsteam in de instelling en de geneesheer kunnen op de terminal het zorgdossier (GerANT, ontwikkeld door CMS) consulteren en evaluaties verwerken.
* De familie kan het dag- en nachtboek inkijken en vragen of opmerkingen doormailen. Videocommunicatie is meer dan een antwoord op vereenzaming, het is ook een nuttig instrument bij thuiszorg, zodat ouderen langer kunnen verblijven in hun vertrouwde omgeving. Vandaag is 30% van de 70-plussers minder mobiel, wegens fysieke beperkingen. VideoCare kan bijdragen tot een verbetering van hun levenskwaliteit, en bovendien ook tot besparingen voor de overheid.

Proefproject VideoCare

VideoCare wordt vanaf 1 november 2004 getest in het rusthuis Zonnewende te Aartselaar, waar 25 bewoners over een VideoCare-terminal zullen beschikken. Iedereen kiest iemand uit de eigen omgeving (familie, vrienden of zorgverstrekkers) om mee te communiceren.

Eventuele commercialisering

De VideoCare -terminal past in de zoektocht naar nieuwe technologische hulpmiddelen, om het leven van deze doelgroepen te vergemakkelijken en mensen uit het isolement te halen. Na de evaluatie zal de eventuele commercialisering afhangen van de interesse van de doelgroepen. Dat subsidies van overheidsinstanties de drempel kunnen verlagen is duidelijk. In afwachting heeft Belgacom (via de Helpende Hand, dehelpendehand.be) alvast aangetoond dat mecenaat en productontwikkeling kunnen samengaan.

Partners van Belgacom

Dit proefproject is mogelijk door de samenwerking met CMS, Broadband at Home en Call Image:

CMS n.v. is een Antwerps bedrijf, dat software ontwikkelt voor o.m. de rusthuissector (zoals een programma voor geautomatiseerde uurroosteropmaak en personeelsplanning), die het omkadert met opleiding, implementatie en helpdeskdiensten.

Broadband at Home (B@H) voorziet in oplossingen en diensten voor de integratie van breedbandterminals op diverse infrastructuren, zowel voor residentiële als business-klanten en voor diverse verticale marktsegmenten.

Call Image is een Franse firma die sinds 15 jaar bezig is met het ontwikkelen van een multimediaterminal.