Abonneer je gratis op Techzine!

Er word al een tijdje gefluisterd rond Google, maar nu zijn met het verschijnen van Google Desktop enkele geruchten uitgekomen. Google lanceert een stukje software dat informatie op de pc indexeert en beschikbaar stelt via een simpele interface.

Echter zijn er wel een aantal beperkingen in de zoekmachine. Alleen de mailarchieven van Outlook en Outlook Express kunt u doorzoeken. Daarnaast kan er gezocht worden in chatlogs, maar alleen in chatlogs van AOL Instant Messenger. Een IM die hier in Europa niet erg veel gebruikt wordt.

Ook zoekt Google Desktop verder in bestanden met platte tekst en Microsoft Word-, Excel-, en PowerPoint-bestanden. De bookmarks e.d. van Internet Explorer worden ook geïndexeerd.

Toch is het opvallend dat concurrerende browsers zoals FireFox of Opera niet op dat lijstje staat. Ook worden andere populaire e-mailclients zoals Eudora en Thunderbird niet ondersteund.

Google verklaarde dat het doel van Google Desktop is om "een fotografisch geheugen van je computer" te zijn. Volgens een medewerker van Google zouden gebruikers al jaren op zoek zijn naar een desktop zoekprogramma.

Yahoo en Microsoft werken aan een identieke software en Apple introduceert een geavanceerde zoektechniek ‘Spotlight’ in de nieuwe versie van Mac OS X, dat in 2005 wordt verwacht. Oftewel, ook op dit gebied valt er nog heel wat te vechten over het ‘zoeken op de desktop’.

Google Desktop is hier te downloaden.