1 min

Tags in dit artikel

,

John Martinkus, een journalist, werd afgelopen zaterdag in Irak ontvoerd. Daar werkte hij voor de Australische televisie. Hij werdt door zijn ontvoerders bedreigd dat ze hem zouden doden, maar toen ze via Google ontdekten dat hij altijd kritisch en onafhankelijk heeft gewerkt, lieten ze hem gaan.

Martinkus werkte aan een programma voor het Australische SBS-programma Dateline. Hij werd door gewapende mannen in een auto gedwongen. Dit gebeurde buiten zijn hotel vlakbij de Australische ambassade. Dat was het begin van een twintig uur durende gijzeling, waar Martinkus volgens eigen zeggen "elke minuut" gebruikt heeft om zijn gijzelnemers er van overtuigen hem niet te doden.

De ontvoerders bleken over internet te beschikken en controleerden via Google met wie ze te maken hadden. Martinkus heeft onder meer een kritisch boek geschreven over de moeizame strijd tegen de opstandelingen in grote steden en over de bezetting van Irak.

Toen waren de ontvoerders er van overtuigd dat Martinkus geen Amerikaan was noch dat hij voor de CIA werkte. Kort daarna werd hij vrijgelaten. De 35-jarige Martinkus heeft zijn ontvoering als "een interessante ervaring" bestempeld.