2min

Tags in dit artikel

, ,

Het lijkt onwaarschijnlijk dat opensource-beeldbewerkingsprogramma The Gimp gezelschap gaat krijgen van een opensource versie van Photoshop, Toch heeft Adobe plannen om een aantal Linux-applicaties te gaan maken, zo lijkt het uit een aantal wervingen van het softwarebedrijf. Bovendien is Adobe lid geworden van het Open Source Development Lab (OSDL), het Linux-consortium waarvoor onder andere Linus Torvalds werkzaam is.

Een goed teken dat Adobe Geïntereseerd is, zijn de recente zoektochten van Adobe naar twee Linux-specialisten. Op directieniveau is Adobe op zoek naar iemand die "strategieën kan identificeren en evalueren voor de Linux-markt en voor openbron op de desktop". Daarnaast is er een vacature voor een hooggeplaatste informaticus als beheerder voor een of meerdere openbron-projecten die door Adobe worden gesponsord.

Adobe wil enkel bevestigen dat het lid is geworden van het OSDL en geeft verder geen commentaar op de openstaande Vacatures.
Adobe geeft wel aan dat een opensourceversie van Photoshop of Illustrator niet heel snel op de markt zal komen. "Vanuit een technisch perspectief is het Linux-platform robuust", Zo spreekt productmanager Pam Deziel. "Maar vanuit een zakelijke oogpunt heeft het platform nog niet een schaal op het niveau van het merendeel van Adobe’s markten bereikt."

Analisten zijn het eens met Pam Deziel. Toepassingen als Photoshop of Illustrator kosten gewoonweg teveel voor de meeste Linux-gebruikers. Vooral het bestaan van andere goede en krachtige gratis software alternatieven zoals The Gimp, maakt het dat het prijskaartje van Photoshop onaantrekkelijk word.

Gebruikers die de gespecialiseerde functies van Adobe-software zoals een CMYK-modus, nodig hebben, zullen waarschijnlijk geen problemen hebben met de meerprijs van het Windows- of Mac-platform, zo denkt analist Michael Gartenberg van Jupiter Research.