1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Maandag heeft ATI een tweetal nieuwe chipsets voor het Athlon 64 platform op de markt gebracht: de Radeon Xpress 200 serie. De beide northbridges, de Xpress 200P en Xpress 200, ondersteunen zowel Socket 754 als Socket 939 en hebben een PCI Express x16 verbinding.

De Radeon Xpress 200 is gelijk aan de Xpress 200P en heeft bovendien geïntegreerde graphics. De GPU die bij deze chipset zit is gebaseerd op ATI’s Radeon X300 en biedt ondersteuning voor vertex shader 2.0, pixel shader 2.0 en DirectX9. Dit is de eerste Athlon 64-chipset met geïntegreerde DirectX9 ondersteunde graphics, zo laat ATI weten. ATI biedt de mogelijkheid via HyperMemory om tot 128MB aan werkgeheugen te delen voor de videokaart. Door de aanwezigheid van DVI is het aanbod van video-uitgangen compleet, daarnaast is er ook een VGA- en TV-out-aansluiting.

Beide chipsets bieden ondersteuning voor PCI Express x16 met daarnaast vier PCI Express x1 banen en een interne HyperTransport verbinding van 1 GHz. Ook biedt de southbridge plaats voor acht USB2.0 apparaten, vier S-ATA apparaten en heeft een RAID0,1 functionaliteit.

In december zijn de chipsets volledig beschikbaar wanneer OEM-fabrikanten HP, Medion, Falcon en PC Partner deze in hun systemen gebruiken. De moederbordfabrikanten ASUS, MSI, Gigabyte, Shuttel, ECS en TUL zullen een moederbord uitbrengen met ATI’s Radeon Xpress 200(P)