2min

Tags in dit artikel

, ,

Het fileshareprogramma BitTorrent is volgens het Britse onderzoeksbureau CacheLogic verantwoordelijk voor ongeveer 35% van al het internetverkeer.
Het programma wint de laatste tijd aan populariteit doordat het een makkelijk en betrouwbaar medium is om diverse soorten bestanden te downloaden en te delen.

Daarnaast zijn veel gebruikers van Kazaa en andere Peer-2-peer-cliënts overgestapt naar BitTorrent, omdat de muziekindustrie vooral haar pijlen gericht heeft op programma’s als Kazaa.
Maar door de stijgende populariteit van BitTorrent speelt ook dit programma zich nu in de kijker bij de muziekindustrie en organisaties als de Motion Picture Association (MPAA)

Directeur John Malcom van de MPAA weet te melden dat zijn organisatie wel degelijk op de hoogte is van de stijgende lijn in het gebruikt van BitTorrent. "Het is een efficiënt systeem om grote bestanden te delen en het wordt door heel wat mensen misbruikt. Zoals bij alle nieuwe programma’s die diefstal mogelijk maken, zijn we op het moment aan het bestuderen welke mogelijkheden we hebben om hiertegen op te treden", aldus Malcom.

Bram Cohen, maker van het programma BitTorrent, denkt dat zijn programma niet veel gevaar loopt: "Ik denk niet dat Hollywood dit aan zich voorbij zal laten gaan, maar ik denk dat ze weinig mogelijkheden hebben om het een halt toe te roepen."

Toch lijkt het erop dat het bestaansrecht van een share-programma staat en valt bij de beschikbaarheid van legale content.
Napster, één van de eerste share-programma’s is ten onder gegaan na een aantal flinke rechtszaken en is nu na lange tijd weer herrezen als legale aanbieder van muziek.
En ook peer-2-peer-programma’s als Kazaa staan op het moment onder behoorlijke druk van de muziekindustrie.

Voor BitTorrent geldt dat op het moment dus nog niet, maar BitTorrent bewijst wel zijn bestaansrecht doordat er diverse aanbieders van legale content gebruik maken van BitTorrent.
Zo is er bijvoorbeeld de site Legal Torrents die
legale muziekbestanden aanbieden, of Torrentocracy die verschillende politiek getinte video’s aanbiedt.

Het blijft dus afwachten of BitTorrent bestand is tegen de druk die de muziekindustrie ongetwijfeld erop gaat uitvoeren. Maar gezien het feit dat op het moment grote bedrijven zich meer gaan richten op het legaal aanbieden van digitale content, lijkt het erop dat de industrie door begint te krijgen dat het meer zin heeft om mee te gaan in deze trend, dan het alsmaar aanklagen van programma makers wiens programma’s ook voor illegale doeleinden gebruikt worden.