2min

Tags in dit artikel

, , , ,

IBM, Sony en Toshiba hebben vandaag een nieuwe processor aangekondigd die zij samen ontwikkelen voor (spel)computers en televisie’s.

De processor, die de naam ‘Cell’ heeft meegekregen zal 10 keer zo snel zijn als de huidige processors en is ervoor geoptimaliseerd om grote hoeveelheden data te verdelen via een breedband netwerk. Volgens de bedrijven bereikt de huidige pc architectuur zijn limiet en zullen we in de toekomst meer zien dat verschillende processors aan elkaar gekoppeld worden via een breedband netwerk.

Veel technische details over Cell wilden de bedrijven niet kwijt, behalve het feit dat de Cell uit meerdere processors zal zijn opgebouwd waardoor Cell meerdere taken tegelijkertijd kan uitvoeren.
Meer technische details zullen worden bekend gemaakt op de International Solid State Circuits Conference in San Francisco op 16 februari volgend jaar.

IBM gaat een proef met de processor starten in het eerste half jaar van 2005. Daarvoor zal IBM geavanceerde 300mm silicon wafers gaan gebruiken in plaats van de nu gebruikelijke 200mm wafers.
Daarnaast zal het bedrijf samen met Sony een computer gaan ontwikkelen die gebaseerd is op de Cell-chip. De computer is bedoeld voor de digitale content en entertainment industrie.

Sony kondigde aan dat het thuisservers en televisie’s wil gaan uitrusten met de Cell-chip. Ook Toshiba zal de chip gaan verwerken in televisie’s. De plannen zijn om deze apparaten in 2006 uit te gaan brengen.

Opmerkelijk is ook het feit dat Sony de Cell-chip wil gaan toepassen op de nieuwe Playstation. Sony verwacht een werkend exemplaar hiervan in mei 2005 te kunnen demonstreren.