2min

Tags in dit artikel

, , ,

Mozilla heeft een zogenaamde "release candidate" van hun e-mailcliënt Thunderbird beschikbaar gesteld.
Na het succes van Firefox 1.0 dat vorige maand gereleased werd hoopt Mozilla op een nieuwe stunt tegen marktleider Microsoft.

Microsoft is op het moment de absolute marktleider in email-cliënts. In het bedrijfsleven is Outlook in combinatie met Exchange het meest gebruikte emailprogramma. Daarnaast is het gratis programma Outlook Express erg populair bij particulieren.
Verder heeft Microsoft ongeveer 200 miljoen gebruikers van hun internet e-mail dienst Hotmail.

Alhoewel Thunderbird volgens Mozilla ook kleine successen heeft geboekt in het middenkleinbedrijf en bij scholen is Thunderbird primair bedoeld voor particulieren.
Het programma is dan ook als directe concurrent bedoeld van Outlook Express.

Volgens analysten kan Thunderbird succes hebben als Mozilla dezelfde strategie aanhoudt als die van Firefox, namelijk de nadruk leggen op de zwakke punten van de software van Microsoft.

Het lijkt er in ieder geval op dat Mozilla deze strategie wel gaat volgen: "Ik weet niet of mensen dezelfde ontevredenheid hebben over Outlook als dat ze over Outlook Express hebben, maar als wij kijken naar het laatste programma zien we veel overeenkomsten met Internet Explorer. Spyware die je computer vertraagd, spammers die je inbox volmailen en virussen in bijlagen. Wij denken dat Thunderbird hiervoor de oplossing heeft", aldus Scott MacGregor, hoofdprogrammeur voor Thunderbird.

Thunderbird zal o.a. de volgende opties bevatte:
ondersteuning voor de IMAP, LDAP and POP mail protocollen en HTML mail, berichtlabels, zoekfunctie, een adresboek, een berichtenfilter, importfuncties, en een functie voor het gebruik van meerdere e-mail accounts en nieuwsgroepen.
Verder zal Thunderbird voorzien zijn van zelfdenkende spam filters en RSS integratie.

De releasecandidate is via onderstaande link te downloaden:
http://mozilla.osuosl.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/1.0rc/