2min

Tags in dit artikel

, , ,

In de strijd tussen de diverse zoekmachines heeft Yahoo weer een nieuwe service geïntroduceerd.
Yahoo wil gebruikers de mogelijkheid geven om te zoeken naar videobestanden, omdat daar volgens het bedrijf een groeiende vraag naar is.

Het bedrijf heeft daarom gisteren een beta-versie van de nieuwe zoekmachine op de website http://video.search.yahoo.com/ geplaatst.
Met de machine kan er gezocht worden naar Windows Media, Apple QuickTime en Real Media.

Deze nieuwe test van Yahoo komt op een moment dat verschillende zoekmachines elkaar bijna dagelijks proberen af te troeven met nieuwe functies.
Zo is Microsoft een zoekfunctie aan het ontwikkelen waarmee het mogelijk is om breedband en on-demand media te vinden en wil Google tv-programmeringen indexeren om zodoende als tv-gids te kunnen functioneren.

Yahoo hoopt echter een standaard te zetten met een nieuwe media formaat genaamd RSS media, dat staat voor Really Simple Syndication. Met RSS kunnen filmstudios of andere eigenaren van video’s diverse informatie toevoegen aan hun films. De RSS feeds kunnen vervolgens naar Yahoo gestuurd worden zodat ze geïndexeerd worden en makkelijk te vinden zijn via de zoekmachine.
Yahoo wil in een later stadium mogelijk ook spraakherkenning gaan gebruiken om films zonder RSS feed te kunnen indexeren.

Veel zoekmachines hebben al aangeklopt bij filmstudio’s om samenwerkingen op te zetten. Dat levert niet alleen een uitgebreidere database op, maar ook meer reclame-inkomsten.
Yahoo werkt daarom samen met o.a. AtomFilms dat reclameboodschappen toont tijdens het laden van films.
Door deze technologieën en bedrijven om zich heen te verzamelen hoopt Yahoo weer een stapje voor te kunnen blijven in de strijd tussen de zoekmachines.