Onder bedrijven en studenten is voldoende draagvlak om in Breda een internationale game-opleiding op te zetten. Dat heeft een eerste onderzoek van studenten van de NHTV Internationale Hogeschool in Breda uitgewezen. Dat heeft de gemeente Breda woensdag laten weten.

Zij deden dat onderzoek in opdracht van de gemeente Breda en Playlogic, de grootste Nederlandse uitgever van games voor consoles als PlayStation 2, Xbox, Game Cube en Game Boy Advance. Een vervolgonderzoek moet in 2005 duidelijk maken op wat voor manier de opleiding het best gerealiseerd kan worden.

De nieuwe opleiding moet ontwerpers van videogames afleveren die in hun opleiding een combinatie van creativiteit, techniek en marketing hebben gehad. Nederland kent nu onvoldoende opleidingsmogelijkheden. Van de zestig ontwerpers die bij Playlogic in Breda werken, komt een groot deel uit Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Volgens een woordvoerster van Playlogic zijn er in Nederland wel enkele opleidingen waar het ontwerpen van games een onderdeel van de studie vormt. De ontwikkeling van de game-industrie gaat zo snel dat zij de technologische ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Een aparte HBO-opleiding zou volgens haar uitkomst bieden.

Wethouder Adank van Breda juicht de komst van een game-opleiding in zijn stad toe. Breda ziet de creatieve industrie als een van de groeisectoren van de stad. De game-opleiding zou een prima aanvulling zijn op het te realiseren TripleO, een bedrijvencomplex dat zich specifiek richt op creatieve industrie en technologie.