2min

De omstreden mega-overeenkomst tussen Microsoft en de overheid lijkt afgeserveerd te worden. Uit antwoorden op Kamervragen stellen de betrokken ministers dat het slechts een heronderhandeling was over reeds gebruikte software.

Hierdoor zou geen sprake zijn van schending van Europese aanbestedingsprocedures, die gelden voor overheden. De ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie en Economische Zaken stellen dit in hun schriftelijke reactie op de Kamervragen van leden van de SP, D66, Groen Links en PvdA.

De ministers antwoorden dat het onderhandlingsteam, dat gesprekken voerde met Microsoft over licenties en betaling daarvan, afzonderlijk advies heeft ingewonnen over de Europese aanbestedingsaspecten van de kwestie. Eventuele afspraken met Microsoft zouden in een raamovereenkomst komen die dan inderdaad onder de aanbestedingsregels zou vallen.

Het ging echter, zo schrijven de ministers, om onderhandelingen over reeds afgenomen Microsoft-producten. De enige leverancier is Microsoft zelf, dus aanbesteding is niet van toepassing. Deze verklaring ontkent dus dat er sprakte is van aanschaf van of licenties voor meer Microsoft-programmatuur dan tot op heden in gebruik is bij de overheden – zowel nationaal als regionaal.

Verder melden de ministers dat de overheidsautomatisering momenteel nog in hoge mate gestandaardiseerd is en daarmee aangewezen op Microsoft-producten. Dit is de huidige situatie die ook geldt voor nabije toekomst. Voor de middellange en langere termijn wil de overheid wel degelijk naar open standaarden, open software en ook open source-software, aldus de bewindslieden. Dit in antwoord op een Kamervraag naar de Ososs-beleidslijnen (open standaarden en open source software) van de overheid zelf.