2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft afgelopen woensdag haar plannen voor de nieuwe versie van Exchange server uiteengezet.
Het bedrijf hoopt van de nieuwe versie een verzamelpunt voor e-mail, voicemail en faxberichten te maken.

Microsoft wil met de volgende versie, codenaam Exchange 12, gebruikers de mogelijkheid geven om hun voicemailberichten af te luisteren via hun pc.
Daarnaast wil het bedrijf ervoor zorgen dat gebruikers met een telefoon in kunnen bellen op de server en zo hun voicemailberichten af te luisteren, maar ook hun afspraken en e-mails te checken.

Daarnaast zal Exchange 12 een aantal opties bevatten die eigenlijk uitgebracht zouden worden als add-on voor Exchange 2003. Deze add-on genaamd Exchange Edge Services (EES), zou ervoor moeten zorgen dat gebruikers beter het hoofd kunnen bieden aan de groeiende stroom spamberichten.

Microsoft heeft nu echter besloten om de add-on te laten vervallen en de meeste functies terug te laten komen in Exchange 12. Overigens zullen een aantal van de functies uit de EES add-on dit jaar wel terug komen in het Service Pack 2 voor Exchange 2003.
Zo zal SP2 Microsoft’s Sender ID ondersteunen, zodat de genruiker kan controleren iemand niet een e-mail verstuurd onder iemand anders zijn of haar naam.
Daarnaast zal SP2 betere ondersteuning bieden voor mobiele apparaten. Behalve een verbeterde synchronisatie zal het tevens mogelijk worden om op afstand data te verwijderen van verloren of gestolen apparaten.

Het nieuwe data opslagsysteem Kodiak, dat geliëerd is aan het WinFS bestandssysteem zal overigens niet geïmplementeerd worden in Exchange 12. De reden daarvoor is dat Microsoft de releasedatum van WinFS heeft uitgesteld.

Verwacht wordt dat de nieuwe versie van Exchange server in 2006 of 2007 op de markt zal komen.
De komende tijd zal Microsoft zich ook meer gaan richten op bedrijven die nog werken met Exchange 5.5 of Exchange 2000.
Afgelopen zes maanden is het percentage van bedrijven dat met oude Exchange versies werkt al afgenomen van 40% tot 30%. Het bedrijf denkt dat de komende maanden nog eens 10% van de bedrijven zal upgraden naar Exchange 2003.
Een andere reden dat bedrijven niet upgraden is volgens Microsoft een groeiende concurrentie van open-source varianten.