2min

Tags in dit artikel

, ,

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stroom van nieuwe features die bijna wekelijks aan zoekmachines worden toegevoegd.
Google presenteerde maandag alweer haar nieuwste telg, genaamd Google Video. Vorige maand introduceerde Google nog Google Suggest, een optie waarmee Google de gebruiker voorstellen doet voor het te zoeken woord.

Zoals met de meeste nieuwe features van Google, is ook Google video in alle stilte ontwikkeld door het bedrijf.
Met Google Video, kan een gebruiker zoeken in de programmering van onder andere PBS, Fox News, C-SPAN, ABC en de NBA. Er vindt elke dag een nieuwe indexering plaats, zodat de uitgezonden programma’s nog dezelfde dag te doorzoeken zijn.

De gebruiker kan momenteel alleen zoeken welk woord in welk programma voorkwam. Zo kan er bijvoorbeeld gezocht worden op het woord tsunami, waarna Google Video alle programma’s weergeeft waarin de tsunami aan bod kwam. Verder krijgt de gebruiker een screencapture van het programma te zien en een stuk tekst waarin het woord voorkomt.

[imgcb]http://www.techzine.nl/f/u/7226.jpg[/imb]
Een screenshot van Google Video[/center]

Momenteel zijn er dus nog geen fragmenten van de uitzendingen te bekijken. Volgens Google heeft dat te maken met de rechten op de beelden, maar het bedrijf wil dat in de toekomst wel gaan regelen met alle betrokkenen. Het geld daarvoor zou dan verdiend moeten worden met onder andere reclameberichten.

Google Video heeft nog niet de mogelijkheid om te zoeken in kleine filmbestanden op internet, iets wat de video zoekmachine van Yahoo wel kan. Yahoo kondigde deze service afgelopen december aan. In reactie op Google Video heeft Yahoo nu een extra verwijzing naar haar eigen video zoekmachine op haar portalsite geplaatst. Daarnaast gaat het bedrijf binnenkort samenwerken met TVeyes, zodat gebruikers kunnen zoeken in programma’s van Bloomberg en BBC.

Vooralsnog zijn zowel Yahoo als Google dus nog uiterst voorzichtig met de mogelijkheid tot zoeken in allerhande videobestanden, vanwege de vele rechten die erop kunnen berusten. Beide bedrijven denken wel dat de zoekmarkt voor video’s een markt een enorm potentieel heeft.

Google Video is te vinden op de site van Google Labs