2min

Tags in dit artikel

,

Hewlett-Packard (HP) heeft plannen om een technologie te gaan ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt om camera’s op afstand zo aan te sturen dat gezichten op de foto automatisch vervaagd worden.

Dat blijkt uit een patent dat vorig jaar oktober bekend werd gemaakt. Het patent is al in april 2003 door HP aangevraagd.
In het kort komt het er op neer dat mensen die niet ongevraagd gefotografeerd willen worden een apparaatje kunnen kopen, waarmee ze camera’s op afstand kunnen beïnvloeden.

Volgens Maurizio Pilu, een techneut bij HP in Groot Brittannië, zou een dergelijk systeem een balans kunnen creëeren tussen het groeiende aantal camera’s en de groeiende zorg om waarborging van de privacy.
Volgens HP wordt het steeds gemakkelijker om een foto te maken van een persoon zonder diens medeweten. Dat komt volgens het bedrijf mede door het feit dat camera’s steeds kleiner worden en ook steeds vaker toegepast worden op mobiele apparaten als bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Volgens HP is het ook een gebruiksvriendelijk systeem, waarvoor er geen verbod op camera’s hoeft te worden ingesteld. Sommige autoriteiten hebben op bepaalde plaatsen een verbod op telefoons met camera’s ingesteld.

Uiteraard is het niet mogelijk om het systeem te laten werken als er geen aanpassingen worden gedaan aan de camera’s zelf. De camera zou daarvoor moeten worden voorzien van een systeem dat het signaal van het ‘privacy apparaatje’ kan ontvangen en daarnaast complexe software voor het herkennen van gezichten zodat deze automatisch vervaagd kunnen worden.


Als het aan HP ligt zien foto’s van celebrities
als bijvoorbeeld Tom Cruise er voortaan zo uit

HP heeft aangekondigd niet direct plannen te hebben om de technologie ook commercieel te maken. Daarvoor zal het plan eerst moeten worden overgenomen door camera fabrikanten en zal de technologie moeten worden goedgekeurd door overheden.