2min

Tags in dit artikel

,

Januari was een relatief kalme maand kwa virusactiviteit. Ook al dook vorige maand de Bagle.BL worm wereldwijd op waarbij veel systemen geïnfecteerd raakte en een aantal Trojans die vooral met spyware te maken hadden.

Deze top tien is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door de gratis online Panda ActiveScan. Met op nummer 1. voor de achtste maand op rij, de Downloader.GK Trojan. Deze Trojan werd op meer dan 8% van alle computers gevonden.

Met ongeveer 3% minder staat Sdbot.ftp op de tweede plek, gemaakt door de Sdbot wormenfamilie in de geïnfecteerde computer systemen. Op de derde plek staat Mhtredir.gen, deze maakt het mogelijk om vanop afstand een code uit te laten voeren.

De Netsky.P worm staat op nummer vier met 4,1% en daarachter de Shinwow.E Trojan die er voor zorgt dat de startpagina van Internet Explorer word aangepast en dat de computer niet meer naar behoren werkt. De Trojan HildeProc.B staat op nummer zes.

Een Trojan die nogal wat aandacht heeft getrokken was de WmvDownloader.A, omdat deze gebruik maakt van Windows Media Player DRM technologie om zo spyware te kunnen instaleren op een computer. Niet ver daarachter volgt Qhost.gen, een generische detectie van een modificatie van het Windows HOST bestand.

Sasser.fpt staat op nummer tien, dit script is gemaakt door sommige Sasser wormen in de geïnfecteerde computers. Daar voor staat nog Gaobot.gen op nummer negen. deze steelt vertrouwlijke informatie.

Hier uit kunnen we opmaken dat Trojans extreem actief blijven, Spyware een groeiende bedreiging blijft en dat veel gebruikers hun systeem niet goed up-to-date houden.