2min

Tags in dit artikel

Een Amerikaanse computerhobbyist heeft een een replica gemaakt van de 40 jaar oude computer die gebruikt werd voor Nasa’s Apollo ruimtemissies van 1969 tot 1972, waaronder de missie van de maanlanding in 1969.

John Pultorak, 51 jaar oud, werkte ongeveer 4 jaar aan de replica van de zogenaamde Apollo Guidance Computer (AGC).
Hij besteedde ongeveer 10 uur per week aan het bouwen en gaf totaal 3.000 dollar uit. Volgens de man die werkzaam is bij de ruimtevaartafdeling van Lockheed Martin is het bouwen van de computer vergelijkbaar met het bedwingen van de Mount Everest.


De Apollo Guidance Computer. Het linkse deel huist de 1MHz processor, het rechtse deel bevat de geheugenmodule

40 jaar geleden was de AGC één van de beste computers van dat moment. De computer had een 1 MegaHerz processor, 1K Random-access memory (RAM) en 12k read-only memory (ROM). Snelle consumentenpc’s van tegenwoordig hebben 3000 keer zovel processorsnelheid, ongeveer 500.000 keer zoveel RAM. Daarnaast is ROM inmiddels vervangen voor harde schijven met miljoenen malen meer opslagruimte.

De computer is niet exact hetzelfde als het origineel. De microchips die in het origineel werden gebruikt waren niet meer beschikbaar, waardoor Pultorak een iets nieuwere variant uit eind jaren 60 moest gebruiken. Verder is de replica gelijk aan zijn 40 jaar oude voorganger.

Voor het maken van de computer moest Pultorak zich eerst door stapels tekeningen en instructies worstelen. Bij zijn zoektocht naar informatie kwam hij terecht bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dit instituut had de NASA destijds geholpen bij het bouwen van de computer en had er nog veel informatie over liggen.


Een deel van de originele broncode voor de Apollo Guidance Computer

Pultorak weet nog niet wat hij met de 35 kilo wegende computer gaat doen die hij in de berging van zijn flat bouwde. Hij heeft de computer voorlopig verplaatst naar het huis van zijn moeder. Er heeft zich al een koper gemeld, maar Polturak wil zijn bouwwerk niet verkopen.
Volgens eigen zeggen bouwde hij de computer niet voor de heb, maar puur voor het bouwen: "Het is als het beklimmen van een berg. Je wilt de berg graag beklimmen, maar je wilt niet op de top wonen."

Pultorak heeft een website gemaakt waarop hij al zijn ervaringen van de afgelopen vier jaar heeft beschreven.
De website is hier te vinden.