2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een eerder bericht op deze site was te lezen dat de supercomputers van 40 jaar geleden nog 1Mhz processors en 1K RAM geheugen hadden.
IBM heeft nu bekend gemaakt dat zij haar nieuwe supercomputer in het eerste kwartaal van 2005 op de markt zal brengen.

De p5-575 combineert 8 Power5 processors van elk 1,9Ghz. Daarnaast is het systeem uitgerust met 32GB intern geheugen. De behuizing van het systeem is 61cm breed en 127cm lang en ongeveer 9cm hoog. IBM zal de systemen in clusters van 8 gaan verkopen vanaf 18 februari. Clusters van 128 stuks zijn beschikbaar vanaf 29 april.

Agelopen november was de computer al te zien op de Supercomputing show, maar IBM zal volgende week de LinuxWorld Conference and Expo in Boston een uitgebreide demo geven met het systeem.
Een van IBM’s top prioriteiten op het gebied van servers is high-performance computing. Het bedrijf heeft een groot scala aan producten voor deze markt, variërend van clusters van low-end servers tot het supersysteem Blue Gene/L.

De p5-575 machines kunnen overweg met IBM’s Unix versie genaamd AIX, maar ook met Linux versies van Red Hat en Novell. Een enkele pc (node) met AIX en 16GB intern geheugen kost ongeveer 92.000 dollar. De koper krijgt daarbij een jaar lang support en onderhoud van IBM.

Nadelen van dergelijke supercomputers zijn de omvang en het stroomverbruik. Een enkel rack, waarin maximaal 12 systemen geplaatst kunnen worden is voorzien van een input-output module, stroomvoorzieningen en geluidsdempende deuren en weegt ongeveer 1570 kilogram. De 12 nodes in het systeem verbruiken gezamenlijk 41.6 kilowatt, wat vergelijkbaar is met 400 stuks 100 watt gloeilampen.
Daarnaast is het vaak noodzakelijk om de ruimtes waarin deze systemen staan te voorzien van versterkte vloeren een een geavanceerd koelingssysteem.


De IBM p5-575 huist behalve 8 Power5 processors ook een behoorlijk koelingssysteem

De standaard Power5 processors van IBM zijn dual-core, maar de versies die in de p5-575 zijn verwerkt hebben maar een enkele core. Daardoor is er voor die ene core meer bandbreedte en high-speed cache geheugen beschikbaar.
Veel supercomputer clusters zijn uitgerust met low-end dual-core processors als de Intel Xeon. Sommige gebruikers hebben echter een grotere hoeveelheid aan geheugen nodig en daar zijn deze laatste systemen niet voor geschikt.

Een goed voorbeeld van zo’n gebruiker is het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Hun supercomputer genaamd ASC-Purple wordt gebruikt om te voorspellen of nucleaire wapens nog goed werken naarmate ze verouderen. Het LLNL wilde in eerste instantie systemen met 32 dual-core Power5 processors gaan gebruiken, maar hebben nu besloten om voor de p5-575 te gaan. Alhoewel de overstap veel geld uitspaarde heeft het project wel zes maanden vertraging opgelopen.
IBM verwacht dat binnenkort nog drie grote klanten zullen overstappen op de nieuwe systemen