2min

SanDisk heeft op de CeBit in Hannover een nieuwe USB-stick met een vingerafdruk scanner gepresenteerd.
Concurrent Lexar introduceerde vorig jaar al een gelijksoortig apparaatje.


De SanDisk Cruzer Profile

Gebruikers van de zogenaamde Cruzer Profile kunnen alleen toegang krijgen tot de data op de stick nadat ze hun vinger over het apparaat bewegen.
"Voor het gebruik van de Cruzer Profile is het niet nodig om programma’s op de computer te installeren. De afbeeldingen van de vingerafdruk worden opgeslagen op de stick. Om de beveiliging te garanderen, worden deze afbeeldingen niet op de computer geplaatst", aldus SanDisk.

Het apparaatje zal ongeveer halverwege april op de markt komen. De 512MB versie zal ongeveer 100 dollar gaan kosten en de 1GB versie ongeveer het dubbele.

SanDisk heeft tevens een 1GB versie toegevoegd aan haar serie xD-kaartjes. Deze kaartjes worden onder andere gebruikt door camera’s van Olympus en Fuji. Op een 1GB kaart kan een 5-megapixel camera ongeveer 800 foto’s kwijt. Het kaartje komt net als de Cruzer Profile in april op de markt en heeft een richtprijs van 140 dollar.

Verder heeft het bedrijf ook een nieuwe 2GB stick toegevoegd aan de Cruzer Titanium serie. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze stick een behuizing van titaniumlegering die ontwikkeld is door Liquidmetal Technologies. De legering is ongeveer 2,5 keer zo sterk als gewone titanium en wordt onder andere toegepast in de ruimtevaart en voor medische apparatuur.


Cruzer Titanium: 2GB opslagruimte en een titanium behuizing

Dankzij deze legering is het apparaatje bijna niet kapot te krijgen en kan het daarnaast zeer extreme temperaturen doorstaan. Aan al deze mooie eigenschappen hangt echter wel een prijskaartje: 250 dollar.