3min

Drie zelfstandige programmeurs hebben een applicatie ontwikkeld, waarmee mensen muziek van Apple’s muziekdienst iTunes kunnen downloaden, zonder de kopieerbeveiliging die Apple op alle nummers heeft gezet.

Onder de drie programmeurs is ook Jon Johansen, die eind 1999 het programma ‘DeCSS’ ontwikkelde waarmee de beveiligingscodes van DVD’s kon worden omzeild.
Opvallend detail is dat DeCSS ontstond uit een poging van Johansen om DVD’s af te kunnen spelen op een Linux systeem. Dat is volgens de drie programmeurs ook de reden voor hun huidige applicatie ‘PyMusique’.

De drie zochten een manier om ook met een Linux systeem gebruik te kunnen maken van Apple’s iTunes. Tijdens de ontwikkeling vonden zij in Apple’s software een mogelijkheid om de muziek zonder beveiliging te downloaden.
Apple heeft alle nummers op iTunes voorzien van een versleuteling. Als gebruikers een nummer kopen ontvangen zij de sleutel om deze beveiliging op te heffen. Vervolgens wordt het nummer door iTunes door Apple’s FairPlay systeem gehaald, waardoor het tegen kopiëren beveiligd wordt.
Toen de programmeurs de versie voor Linux maakten bleek dat deze laatste stap niet vereist was, waardoor het nummer gedownload werd, zonder eerst te worden voorzien van kopieerbeveiliging.

Apple heeft nog geen reactie gegeven, maar verwacht wordt dat het bedrijf stappen zal gaan ondernemen tegen het programma. Apple heeft sinds de introductie van iTunes de toegang tot haar collectie zorgvuldig beschermd en heeft dankzij deze strategie veel rechten kunnen verwerven om muziek online te kunnen verkopen.

De drie programmeurs zijn echter van mening dat hun programma niets illegaals doet. PyMusique kraakt de beveiliging van iTunes namelijk niet. Juristen denken echter dat het programma wel degelijk illegaal is, omdat het in de Digital Millenium Copyright Act (DMCA) verboden is om kopieerbeveiligingen te vermijden of te omzeilen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Johansen zich langs Apple’s kopieerbeveiliging werkt. Al in november 2003 ontwikkelde hij een programmaatje waarmee de kopieerbeveiliging van iTunes van de gedownloade nummers verwijderd kon worden. Om het stukje software te gebruiken moesten toentertijd nogal wat ingewikkelde stappen worden ondernomen.
Er bestond toen ook al de vrees dat Johansen verder zou gaan werken aan een eenvoudiger te gebruiken programma. Die vrees is nu dus waarheid geworden.

Apple heeft inmiddels gereageerd op het nieuwe stukje software, door een aanpassing in de software van iTunes. De laatste stap, namelijk het doorvoeren van het gekozen nummer door de FairPlay software, is nu een vereiste stap geworden, waardoor de nummers altijd worden voorzien van een kopieerbeveiliging.

Apple heeft wegens de wijziging ook een nieuwe versie van iTunes ter beschikking gesteld. Alle gebruikers moeten hun versie update, omdat er met de ouder versies van iTunes geen nummers meer gedownload kunnen worden.

De nieuwste versie, nummer 4.7, is op de site van Apple te downloaden.