2min

Tags in dit artikel

, ,

Sony zal deze maand beginnen met het verschepen van haar nieuwste harddisk mp3-spelers. Opvallendste nieuwigheden zijn een verwisselbare accu en een stootbeveiliging voor de ingebouwde harddisk.

De speler met de naam NW-HD5, is voorzien van een 20GB harde schijf en is voorzien van een zogenaamde "G Sensor". Deze sensor detecteert of de speler valt en beschermt vervolgens de harde schijf om zo schade aan het medium en de data te voorkomen.
De techniek is niet nieuw want IBM implementeerde het recentelijk in haar ThinkPad laptops en ook Apple pastte het al toe op haar laptops. Het is echter de eerste keer dat de toepassing zijn weg vindt naar een portable mp3-speler.

Het apparaatje is verder voorzien van een monochroom lcd-scherm dat maximaal 7 regels weer kan geven bij een resolutie van 128 x 128 pixels. Verder kan de gebruiker het scherm wisselen tussen portrait en landscape mode. De portrait weergave wordt bijvoorbeeld toegepast bij de iPod, maar de voorgaande mp3-spelers van Sony gebruikten een landscape mode. de NW-HD5 heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de iPod maar is ongeveer 20 gram lichter.

Uiteraard ondersteunt de speler Sony’s eigen ATRAC 3 en ATRAC 3 plus audio formaat, maar ook gewone MP3 bestanden kunnen met het apparaat worden afgespeeld. Het het afspelen van de MP3 bestanden kost de speler wel meer energie, want Sony garandeert een speelduur van 30 uur voor MP3 bestanden en een speelduur van 40 uur voor de ATRAC bestanden. Zoals gezegd is de bijgeleverde 880mAh accu nu verwisselbaar en kan deze ook opgeladen worden via een USB 2.0 poort.

Voorlopig zal de speler in eerste instantie alleen in Japan verkocht worden voor circa 35,000 yen, wat neerkomt op 324 dollar. Sony heeft nog geen uitspraken gedaan over een eventuele Amerikaanse of Europese release, maar gezien het feit dat het apparaatje diverse Europese talen ondersteund zal dit niet lang op zich laten wachten.