1 min

Microsoft mag door een tijdelijk gerechtelijk bevel geen Chimney-netwerktechnologie gebruiken in toekomstige versies van Windows.

Alacritech, een Amerikaans netwerkbedrijf, beweert dat Microsoft met hun Chimney-architectuur twee van hun patenten schendt.
De Chimney-software biedt onder andere ondersteuning voor hardware waardoor de communicatie via tcp/ip-netwerken wordt versneld.
Microsoft zou plannen hebben om deze Chimney-architectuur te gebruiken in toekomstige versies van Windows Server 2003 en Longhorn.

Vorig jaar barstte de juridische strijd tussen Alacritech en Microsoft los. Dit gerechtelijke verbod is momenteel toch wel het hoogtepunt.
In 2003 kreeg Alacritech lucht van de plannen voor de Chimney-software van Microsoft. Toen werden onderhandelingen gestart die uiteindelijk op niets uitdraaiden. Alacritech stelde Microsoft voor om een licentie op haar patenten te nemen. In maart 2004 besloot het netwerkbedrijf tenslotte om naar de rechter te stappen.

Microsoft houdt echter vol dat hun Chimney-technologie totaal onafhankelijk van Alacritech werd ontwikkeld. "We investeren enorm veel in onderzoek en ontwikkeling. Microsoft is vastbesloten om de intellectuele eigendom van anderen te respecteren," aldus een woordvoerder van Microsoft.