2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Yahoo heeft gehoor gegeven aan het besluit van een Amerikaanse rechter om de nabestaanden van een overleden militair toegang te geven tot zijn e-mail inbox bij Yahoo.

Korporaal Justin Ellsworth kwam tijdens de oorlog in Irak om het leven. Hij gebruikte zijn Yahoo account tijdens zijn verblijf in Irak als spreekbuis met het thuisfront. Toen hij overleed vroegen zijn nabestaanden aan Yahoo, om hen de toegang tot Justin’s inbox te verlenen.

Yahoo weigerde dit echter, omdat het bedrijf in haar policy heeft opgenomen dat ze aan niemand dan de accounthouder het wachtwoord verstrekt. Dit vanuit privacy overwegingen. De enige manier om als buitenstaander toegang te krijgen tot een ander zijn/haar e-mail adres, door bij de rechter aan te tonen dat ze een directe band hebben met de overleden persoon.

Probleem was echter dat Yahoo inactieve accounts normaliter na 90 dagen verwijderd. De familie van Justin gingen daarom naar de rechter die afgelopen woensdag de familie in het gelijk stelde en Yahoo verzocht om de familie toegang te geven tot de inbox. In afwachting van het vonnis had Yahoo overigens het inactieve adres niet verwijderd. Yahoo ging niet in beroep tegen het vonnis aangezien het Yahoo alleen ging om een bevestiging van de identiteit van de aanvragers.

Inmiddels heeft de familie een CD ontvangen met documenten uit de inbox. Daarnaast zal Yahoo de e-mails gaan uitprinten en deze naar de familie sturen. De familie heeft tot nog toe echter alleen e-mails ontvangen die ooit door Justin werden ontvangen, maar niet de e-mails die hij heeft verstuurd. De vader van Justin hoopt ook deze e-mails snel te ontvangen en meldde names de familie erg blij te zijn met de snelle afhandeling van het probleem.