2min

Tags in dit artikel

, ,

In dit nieuwsbericht lieten we weten dat de .eu-extensie mogelijk vanaf volgend jaar beschikbaar zou zijn, maar toch adviseert de Europese Commissie nu aan bedrijven en particulieren om nog geen .eu-domeinnaam te registreren. Het Europese internetdomein staat nog niet helemaal op punt, en bovendien zijn er nog geen verkoopagenten aangewezen. Er is dus een grote kans dat de preregistratie zich niet automatisch zal vertalen in een aankoop.

Voor een aantal bedrijven wordt zo’n preregistratie al geruime tijd aangeboden. Toch bestaat er echter op dit moment geen enkele manier waarop zo’n bepaald domein gereserveerd kan worden. Voor één specifieke domeinnaam kunnen er dus meerdere kandidaten zijn.
Gegeven het risico op verwarring en zelfs fraude, adviseert de Commissie tegen het gebruik van preregistratiediensten. In elk geval worden bedrijven en consumenten aangemoedigd te controleren wat er wordt aangeboden, is de conclusie van de EU.

Deze waarschuwing komt net in de week dat de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) het .eu-domein toevoegt aan de ‘root’ van het internet. Dit wil concreet zeggen dat DNS-servers, die URL’s omzetten in internetadressen, in staat zullen zijn om .eu-domeinen te herkennen.

Deze bewerking van de IANA is een zeer belangrijke stap in de realisatie van een .eu-domein. Toch zou het nog even duren voordat particulieren een domein ‘officieel’ kunnen registreren. Particulieren zullen zelfs vermoedelijk nog wat langer moeten wachten, want in eerste instantie krijgen bepaalde groepen voorrang. De eerste vier maanden krijgen enkel de houders van merken en overheden toestemming om een .eu-domein aan te vragen.