2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft vorige week op een hardware conferentie haar nieuwe universele bestandsformaat voor documenten gepresenteerd, waarmee het bedrijf de strijd aan wil gaan met Adobe’s populaire PDF-formaat.
Sommige analysten zien Microsoft’s Metro document formaat als de ultieme PDF killer.

Het Metro formaat zal onderdeel gaan uitmaken van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem Longhorn en heeft veel overeenkomsten met het PDF-formaat. Beide bestandstypen zijn er namelijk op gericht om bestanden te maken die geprint, bekeken, of gearchiveerd kunnen worden zonder daarbij het programma nodig te hebben waarmee het bestand gemaakt is.

Alhoewel analysten dus denken dat het Metro formaat een serieuze concurrent voor PDF is, maar volgens Microsoft is het Metro formaat zo ontworpen dat het slechts een fractie van de mogelijkheden heeft die PDF biedt.
"De overeenkomsten zitten alleen in de basis. De enige overeenkomst tussen de formaten is het feit dat iemand een bestand maakt en dat naar iemand anders stuurt om het te bekijken of te printen. PDF heeft echter veel meer functies dan het Metro formaat," aldus Gregg Brown van Microsoft.

Simpel gezegd heeft Microsoft met Metro slechts twee doelen voor ogen. Als eerste dus een universeel bestandsformaat dat vanuit ieder Windows programma gemaakt kan worden en vervolgens zonder het specifieke programma bekeken en geprint kan worden.
Het tweede doel is dat Microsoft voor het creëeren van de bestanden dezelfde routine wil gebruiken die gebruikt wordt om data naar de printer te sturen.

Maar waar Metro dus enkel geschikt is voor tekst en afbeeldingen kan PDF ook gebruikt worden voor multimedia bestanden en electronische formulieren.
Voordelen van Metro zijn echter weer dat het formaat zoekt naar repeterende elementen. Wordt er in een PowerPoint presentatie meerdere malen dezelfde achtergrond gebruikt, dan wordt deze slechts één keer weggeschreven in het Metro bestand. Ook worden alleen de lettertypes in het bestand opgenomen die in het document van toepassing zijn.

Adobe ziet Metro echter niet direct als concurrent. Het bedrijf vertrouwd op de populariteit en bekendheid van haar PDF formaat. Daarnaast kan PDF gebruikt worden op smart-phones en andere besturingssystemen als Linux. Toch denkt Adobe dat Microsoft voordelen kan hebben bij het integreren van Metro in Longhorn. "Ze hebben het thuisvoordeel," aldus Gartenberg van Adobe.