2min

Tags in dit artikel

,

Motorola is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw soort kleurenscherm dat werkt met kleine gloeidraadjes die ‘carbon nanotubes’ heten. Volgens het bedrijf is de technologie superieur aan de bestaande flat-screen technologieën.
Steeds meer bedrijven richten zich op nanotechnologie en Motorola wil met deze technologie de trend volgen. Het bedrijf wil de zogenoemde ‘nano-emissive displays’ (NED) niet zelf gaan bouwen, maar zal binnenkort licenties gaan verkopen aan fabrikanten van displays.

Het prototype van Motorola heeft een beelddiagonaal van 4,7 inch en heeft een resolutie van 128 bij 96 pixels. Volgens Vida Ilderem van Motorola is het prototype ontworpen om deel uit te maken van een 42 inch high-definition televisie die een resolutie krijgt van 1.280 bij 720 pixels.

Nanotubes zijn holle kolommen van koolstof atomen en hebben buitengewoon goede elektrische eigenschappen. Daardoor is de technologie goed toepasbaar in de computerindustrie. Nanotubes zijn pas recentelijk ontdekt en zijn een nieuw component van een bestaande technologie genaamd ‘field emission displays’. Veel bedrijven, waaronder Motorola, doen hier al enkele jaren onderzoek naar.
Bij een traditionele cathode ray tube (CRT) wordt een straal elektronen over een scherm gestraald dat gecoat is met fosfor deeltjes. Deze deeltjes gaan gloeien wanneer ze in aanraking komen met de elektronen. De NED technologie van Motorola gebruikt een serie kleine nanotubes om de elektronen af te vuren.

Volgens Motorola kan de technologie binnen twee jaar in productie worden genomen, mits de fabrikanten de technologie omarmen. Het is mogelijk om bestaande fabrieken voor LCD- of plasmaschermen om te bouwen. Voor een LCD-schermen fabriek zou dat betekenen dat ongeveer de helft van alle apparatuur vervangen zou moeten worden. Bij een fabriek voor plasmaschermen is dat slechts een kwart.

De schermpjes zullen licht genoeg zijn om overdags af te lezen en daarnaast reageren ze bijna net zo snel als CRT-schermen. Ook de kleuren worden bijna net zo goed weergegeven als op een CRT-scherm. Grootste voordeel is echter het feit dat de schermen een stuk goedkoper te produceren zijn, omdat er minder stappen genomen hoeven te worden in het productieproces.