2min

Tags in dit artikel

, , ,

Electronicagigant Samsung gaat als eerste solid state disks (SSD) uitgebrengen. Deze zijn gebasseerd op NAND flash memorychips. Op een SSD kun je tot 16GB aan data kwijt.

Volgens Samsung zijn de chips vooral bedoeld voor notebooks. Zo is het stroomverbruik een heel stuk lager, tot wel 5% van de huidige harddisks. Dit kan volgens Samsung de batterij tot 10% langer laten meegaan.
Nog een voordeel is dat de SSD’s ongeveer de helft wegen van harde schijven die in notebooks vandaag de dag gebruikt worden. Een derde voordeel is dat de chips tot 150% sneller zijn dan harde schijven.

In cijfers is dat 57MB/sec voor het lezen en tot 32MB/sec voor het schrijven van data. Wat nog een voordeel is, is dat de SSD’s geen lawaai maken, omdat er geen bewegende delen in de schijven zitten. De schijven zijn daardoor ook schokbestendiger. Samsung heeft er ook voor gezorgd dat de chips is een behuizing geplaatst zijn die helemaal lijkt op die van een harde schijf, waardoor de fabrikanten hun laptops niet aan hoeven te passen en kunnen ze de SSD’s gewoon op dezelfde manier plaatsen als een gewone harde schijf.

Voor de release van 1,8inch SDD’s zal het nog wachten zijn tot augustus, maar de 2,5inch drives van 8GB of 16GB zijn wel al klaar. De verwachtte 1,8inch SDD’s zullen enkel in 4GB en 8GB uitvoering worden verkocht.

We bedanken WouT voor het insturen van dit bericht!