2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia heeft vandaag een nieuw apparaat gelanceerd dat gebruik maakt van het Linux besturingssysteem. De Nokia 770 is daarmee het eerste Nokia apparaat dat gebaseerd is op het open-source besturingssysteem.

Het apparaat, dat volgens Nokia in de categorie ‘Internet Tablet’ valt, is een handheld machine die geoptimaliseerd is voor het surfen op het internet en het versturen van e-mail.
Verbinding maken met het internet gebeurt door middel van Wi-Fi. De gebruiker kan ook via Bluetooth verbinding maken met een compatible mobiele telefoon en vervolgens via die telefoon verbinding maken met het internet.

Het apparaat huist verder een 4 inch touchscreen met een resolutie van 800×400 pixels. Daardoor is er ook een on-screen keyboard mogelijk.
De meegeleverde Nokia Internet Tablet 2005 (NIT 2005) software is zoals gezegd gebaseerd op het Linux besturingssysteem. Volgens Nokia heeft dat veel voordelen, omdat de open-source community de nieuwe lijn apparaten up-to-date kan houden en ook nieuwe applicaties kan ontwikkelen voor toekomstige apparaten.

In eerste instantie biedt NIT 2005 naast een internet browser en een e-mail client ook een internet radio, een RSS News reader, een image viewer, alsmede een media player. Nokia belooft regelmatig updates uit te gaan brengen. Zo staan voor volgend jaar een VoIP applicatie en een Instant Messenger op het programma.
De 770 zal in het derde kwartaal van dit jaar in de schappen verschijnen en gaat ongeveer 350 euro kosten.