1 min

Tags in dit artikel

, , ,

ATI heeft weer een nieuwe versie van haar Catalyst driver weten klaar te stomen. Dit keer echter geen simpele bug fixes, maar volgens ATI zal de 5.6 versie haar kaarten stukken beter laten presteren.

ATI heeft in de nieuwe drivers zogenaamde Z optimisations doorgevoerd. Dit houdt in dat de onzichtbare pixels worden verwijderd voordat ze door de pixel shader gehaald worden.
Dankzij deze optimalisatie kunnen er ongeveer 10 procent betere prestaties worden neergezet in 3Dmark05, Aquamark 3 en Halo.

Behalve dat heeft ATI ook nog eens een manier gevonden om de vertex data efficiënter op te slaan en wordt het geheugen van de kaart beter benut. Sommige ATI kaarten halen daardoor in spellen als Chronicles of Riddick en Doom 3 een prestatiestijging van respectievelijk 15 en 20 procent ten opzichte van de Catalyst 5.5 driver.

Het spel dat echter het meeste baat heeft bij de nieuwe driver is Lock On: Modern Air Combat. Omdat ATI het voor elkaar heeft gekregen om de textures van de wolken te comprimeren zonder dat daar visueel op hoeft te worden ingeleverd, kunnen gamers een prestatieverbetering van maar liefst 50 procent behalen.
Het is nog even afwachten of ATI’s beweringen ook juist zijn, want de driver is momenteel nog niet beschikbaar als download.

Naar verwachting zal de driver begin juni op de ATI site verschijnen.