1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Internetaanbieders die niet optimaal meewerken aan de bestrijding van piraterij, snijden zichzelf mogelijk in de vingers. Dat verklaarde directeur R. Lamers woensdag.

Zo weigert Warner Home Video Benelux bijvoorbeeld filmrechten te leveren aan providers die geen persoonsgegevens afstaan van klanten die illegale films en muziek verspreiden. Internetaanbieders geven om privacyredenen geen informatie van verdachte klanten aan derden. In een kort geding tegen de vijf grootste consumentenproviders Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali probeert auteursrechtenorganisatie Brein dat donderdag toch af te dwingen.

De stichting wil schade verhalen op de vooralsnog anonieme verpreiders van illegale muziek. Directievoorzitter C. Vervoord van Buma/Stemra noemde het zelfs onethisch dat internetaanbieders verspreiding van illegale producten aanprijzen door te adverteren met ongelimiteerde bandbreedte.

Lamers: ,,We worden in ons bestaan bedreigd door mensen die illegale bestanden op internet aanbieden. Als dat op deze schaal gebeurt, is er nog maar weinig toekomst voor de filmindustrie. Wij leveren ons product niet aan internetaanbieders die niet optimaal aan de bestrijding meewerken. Dat is geen spectaculaire uitspraak. We proberen ons product te beschermen.”