2min

Tags in dit artikel

, , ,

Motorola heeft aangekondigd dat het een nieuwe stap heeft genomen in haar plannen om de meeste van haar mobiele telefoons te laten draaien op Linux. De nieuwe stap houdt in dat binnenkort ook de mid-range telefoons van de fabrikant het open-source besturingssysteem zullen worden voorzien.

Motorola verkoopt al sinds 2003 Linux telefoons, maar dat zijn momenteel alleen nog de dure en uitgebreide modellen. Motorola verwacht dat softwaremakers in de toekomst nog kleinere versies van Linux kunnen maken en dat hardwarefabrikanten daarnaast ook de rekenkracht van mobieltjes zullen verbeteren.

De eerste mid-range telefoon met Linux die door Motorola op de markt zal worden gebracht is de E895. Het clamshell model kan MP3 bestanden afspelen en de opslagruimte kan middels TransFlash geheugen worden opgewaardeerd tot 512MB. Verder is het toestel voorzien van een 1.3 megapixel camera en Bluetooth. De Linux versie op de telefoon is gemaakt door MontaVista Software. Motorola verwacht het toestel in het vierde kwartaal in Azië te gaan verkopen, daarna zal de rest van de wereld volgen.

Motorola verwacht over 18 tot 24 maanden minimaal de helft van haar modellen te hebben voorzien van Linux. Overigens moet wel opgemerkt worden dat Linux alleen gebruikt wordt voor de eenvoudige functies, zoals power en memory management en andere standaard functies. Voor het grootste deel draaien Motorola’s telefoons echter nog steeds op Sun Microsystems’ Java.

Concurrenten van Linux op de mobiele markt zijn onder andere, Microsoft’s Windows Mobile en het Symbian besturingssysteem. Om concurrerend te kunnen blijven heeft Motorola dan ook geen exclusief contract afgesloten met MontaVista. "We zullen continu alle opties in de markt tegen elkaar afwegen," aldus Cheryln Chin van Motorola.